Als je al eerder gewaterskied hebt, denk je misschien dat wakeboarden niet zo anders is. Beide sporten vinden plaats op het water, dus het is normaal dat een waterskiër wakeboarden zal proberen. Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen deze twee watersporten, hebben ze ook hun verschillen. Hier is alles wat je moet weten over wakeboarden versus waterskiës.
OVEREENKOMSTEN TUSSEN WAKEBOARDEN EN WATERSKIËN
Wakeboarden en waterskiën zijn zeer zeker xxlwatersporten. Je hebt veel van dezelfde boten, uitrusting en zelfs lichamelijk vaardigheden nodig. Ontdek waarom wakeboarden en waterskiën zo op elkaar lijken:
VEREISTEN
Om te wakeboarden of te waterskiën, moet je natuurlijk een watermassa hebben waar een boot de ideale snelheid kan bereiken voor een berijder om op het board van de ski’s te komen. Beide sporten hebben de bestuurder nodig om de boot op de juiste snelheid te brengen om rechtop in het water te kunnen staan.
APPARAATUUR
De uitrusting die nodig is, is voor wakeboarden en waterskiën lijkt erg op elkaar. Eerst en vooral heb je een laars nodig die is uitgerust om rijders over het water te trekken – vaak gaat het om een wakeboardtoren. Zowel wakeboards als waterski’s zijn ontworpen voor drijfvermogen en glijden over het wateroppervlak. Een van de meest populaire boardbodems is concaaf om gemakkelijk over het water te rijden. Wakeboards en ski’s kunnen scherp of afgeronde randen hebben, afhankelijk van wat je op het water kunt doen. Ski’s en boards zijn er in verschillende soorten en maten. De manier waarop je beslist wat voor soort board je nodig hebt, is hetzelfde tussen wakeboarden en waterskiën. Het gewicht van de berijder komt overeen met de lengte van de plank van de ski’s.
FYSIEKE KRACHT
Zelfs de standpunten van wakeboarden en waterskiën hebben overeenkomsten. Voordat je het water op gaat, wil je in het water hurken met je knieën op je borst en je armen gestrekt. Ruiters zullen niet te ver naar voren willen leunen omdat ze dan op hun gezicht zullen vallen of te ver naar achteren willen leunen omdat ze dan achterover zullen vallen. Ruiters hebben ook kracht nodig op dezelfde gebieden voor waterskiën en wakeboarden: kern, benen en armen.
VERSCHILLEN TUSSEN WAKEBOARDEN EN WATERSKIËN
Zoals je kunt zien, zijn er veel dingen die wakeboarden en waterskiën gemeen hebben. Hoewel deze watersporten enkele overeenkomsten hebben, hebben ze ook hun verschillen.
APPARATUUR
Terwijl beide sporten op het water worden beoefend, vereist wakeboarden een groot bord waarop je met beide voeten staat, terwijl waterskiën meestal twee ski’s vereist, één voor elke voet. Houding is ook verschillend tussen deze sporten. Bij wakeboarden staat de berijder loodrecht op het board met de ene voet voor de andere. Kies uw houding op basis van welke voet vooraan natuurlijk aanvoelt. Waterskiërs staan naar voren gericht.
BOOTVEREISTEN
Vóór het wakeboarden was waterskiën de populaire watersport. Botenbouwers ontwierpen boten rond waterskiën, om ervoor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk kielzog creëerden voor een vlotte rit. Toen wakeboarden populair werd, moesten boten veranderen om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van de sport. De botenbouwers namen de bestaande bootontwerpen en voegden torens toe voor hoogte en vonden verschillende manieren om de boten te verzwaren om kielzog te creëren. Je wilt wakker worden tijdens het wakeboarden omdat het het doen van tricks en het opstaan in de lucht gemakkelijker maakt.
De snelheid die je nodig hebt voor deze watersporten is heel verschillend. Wakeboarden vereist lagere snelheden dan waterskiën. De boot zou gemiddeld tussen 19 en 22 mijl per uur moeten zijn met wakeboarden en 26 tot 34 mijl per uur met waterskiën.
SLAAPPUNT EN TOUW
Een ander groot verschil tussen waterskiën en wakeboarden is de plaatsing van het slaappunt. Omdat wakeboarders graag de lucht in willen, wil je dat het slaappunt hoger ligt. Om de hoogte te krijgen die wakeboarders nodig hebben om luchttrucs te doen, moet het touw worden vastgemaakt aan een wakeboardtoren op de boot. Waterskiërs willen vaak de lucht in, dus kunnen ze het touw vastmaken aan het centrale slaappunt van de boot.
Waterskiërs gebruiken een gevlochten nylon touw dat voor een beetje rek zorgt en als schokdemper als ze over de kielzog van de boot gaan. Wakeboarders hebben geen rek in het touw nodig om luchttrucs goed uit te voeren en zullen een zwaar koord gebruiken in plaats van nylon. De handgrepen aan het touw hebben verschillende maten voor deze sporten. Handvatten voor waterskiën zijn korter, ongeveer 11 tot 13 inch, omdat je geen trucs zult doen zoals bij wakeboarden. Handgrepen voor wakeboarden zijn iets langer, soms tussen de 13 en 15 inch, om de rijder voldoende ruimte te geven om van hand te wisselen bij het doen van trucs.
OVERGANG VAN WATERSKI NAAR WAKEBOARDEN
Als een waterskiër wil wakeboarden, zal hij of zij bekend zijn met bepaalde aspecten van de sport. Om op de plank te gaan staan, heb je dezelfde houding nodig als wanneer je op ski’s gaat staan, gebogen gebogen naar je borst en je armen volledig gestrekt. In plaats van twee ski’s naar voren gericht te staan, sta je echter zijwaarts met de ene voet voor de andere. Het verschil in houding verandert fysiek hoe je gebruikt wordt van de ene sport naar de andere.
Het trekpunt kan ook een ander gevoel geven. Een waterskiër zou ervoor zorgen dat het slaappunt laag en het touw rekbaar is. Bij het wakeboarden is het touw niet rekbaar en wordt het op een hoger trekpunt bevestigd. Een ander ding om in gedachten te houden is dat de snelheid van de boot het minst lager is bij wakeboarden dan bij waterskiën.