7 dingen die je moet weten over soa’s

Als u een van de miljoenen mensen bent die een soa of een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) heeft of iemand kent die dat heeft, vraagt u zich misschien af: wat zijn deze potentieel gevaarlijke en onaangename infecties? En wie loopt de meeste kans om deze infecties op te lopen? Een inleiding over SOA’s, samen met een GRATIS referentiegids, is beschikbaar in dit bericht

Seksueel overdraagbare aandoeningen en infecties kunnen mensen in verlegenheid brengen en beschaamd maken. Maar de waarheid is dat het heel gewoon is om het te hebben – vooral omdat zoveel mensen seks hebben en hoe vaak ze het doen. Leer meer over wat seksueel overdraagbare aandoeningen zijn, wat ze betekenen en hoe u zich kunt beschermen.

Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) is sinds 2003 met 50% gestegen, volgens het Centers for Disease Control. En één op de vijf Amerikanen zal tijdens zijn leven een SOA TEST oplopen, waardoor het een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de moderne tijd is. Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat tweederde van alle mensen die geen condoom gebruiken bij seks, besmet is met chlamydia, gonorroe of HPV – een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid en sommige vormen van kanker.

SOA’s kunnen iedereen overkomen

Het valt niet te ontkennen dat SOA’s een ernstig probleem zijn in ons land. Elk jaar gaan ongeveer 20 miljoen mensen naar de dokter voor onvruchtbaarheid, en ongeveer een derde van hen krijgt een infectie die ertoe kan leiden dat ze geen kinderen kunnen krijgen. SOA’s tieren ook welig onder jongeren: meer dan de helft van de meisjes en jongens heeft ze voor hun 24e. In feite krijgen de meeste seksueel actieve jongeren ten minste eenmaal een seksueel overdraagbare aandoening tegen de leeftijd van 25 jaar. Helaas is de enige manier om moderne SOA’s te voorkomen onthouding!

Je kunt een SOA krijgen van elk type geslacht

Zelfs als je geen seks hebt, kun je een SOA oplopen door huid-op-huidcontact met een besmette plek. De enige manier om te voorkomen dat je een SOA oploopt, is gewoon geen vaginaal of oraal seksueel contact te hebben, of seks te hebben als je partner te dronken is om toestemming te geven – wat we sowieso zouden aanraden om niet te doen!

Sommige soa’s, zoals hepatitis B, kunnen ook worden overgedragen door direct bloedcontact. De mythe dat je soa’s oploopt op een toiletbril kun je negeren – artsen zeggen dat dat onmogelijk is.

Condooms zijn niet effectief tegen alle soa’s

Seks is leuk en aardig, maar het is belangrijk om je te beschermen tegen SOA’s. Als je toch seks hebt, zijn condooms een goede preventiemethode tegen SOA’s en ongewenste zwangerschappen. Maar omdat sommige soa’s zich ook via huid-op-huidcontact kunnen verspreiden, zijn condooms niet effectief tegen alle soa’s. Simpel gezegd: onthouding is de enige manier om er zeker van te zijn dat je geen ongewenste infectie overbrengt op een ander!

Planned Parenthood is de enige kliniek die gratis soa-testen, soa-preventie en -behandeling aanbiedt aan iedereen die seksueel actief is. Planned Parenthood stelt soa-testen niet verplicht voor iedereen die een spiraaltje, dagelijkse anticonceptiepillen of noodanticonceptie wil. Maar we raden je sterk aan om naar je plaatselijke kliniek te gaan om je te laten testen als je een voorgeschiedenis hebt van soa’s die nog steeds in je systeem aanwezig zijn.

Uw SOA heeft mogelijk geen symptomen

Latex condooms zijn de enige manier om je echt te beschermen tegen SOA’s en andere gezondheidsproblemen. Latex is een natuurlijk product (het wordt niet in een labo of een fabriek gemaakt), en is daarom betrouwbaarder dan synthetische producten die vaak in niet-latex condooms worden gevonden. Hoewel de meeste mensen met een SOA geen symptomen hoeven te verwachten, moeten ze hun arts bellen als ze het gevoel hebben dat er iets niet in orde is, ongeacht hoe vaak de SOA voorkomt.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je een SOA oploopt. Je soa-adviseur zal veilige praktijken met je bespreken, waaronder hoe je de symptomen van soa’s kunt herkennen en hoe je jezelf kunt behandelen als er een infectie optreedt. Je moet je ervan bewust zijn dat SOA’s vaker voorkomen bij jongere volwassenen dan bij andere leeftijdsgroepen. Als je vragen hebt over seksuele praktijken of de behandeling van SOA’s, stel ze dan aan je arts of verpleegkundige.

U kunt een soa krijgen of overdragen, zelfs als er geen symptomen zijn

Als u seksueel actief bent, kunt u zich laten testen als u denkt dat u misschien een SOA hebt. Deze tests kunnen uitwijzen welke SOA je hebt of welke antilichamen je immuunsysteem heeft ontwikkeld om de verschillende microben die een infectie veroorzaken te bestrijden. Er zijn een paar verschillende soorten tests die kunnen worden gedaan; ze stellen echter allemaal vast of er een ziekteverwekker in het spel is en beschrijven in detail hoe de infectie is ontstaan.

SOA’s zijn te behandelen

Als je denkt dat je misschien SOA’s hebt, raadpleeg dan onmiddellijk je arts. De meeste SOA’s zijn te genezen, andere zijn behandelbaar. Geneesbare SOA’s zijn onder meer gonorroe, syfilis en chlamydia. Sommige, zoals herpes genitalis en HIV/AIDS, kunnen worden behandeld en onder controle worden gehouden, maar niet genezen.

Maar soa’s kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als ze niet worden behandeld

Soa’s kunnen pijnlijk zijn, maar niet dodelijk. Als je er een oploopt, is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten behandelen om te zorgen dat je niet ziek wordt. Soa’s kunnen ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker, onvruchtbaarheid en zelfs de dood. Als je zwanger bent of probeert zwanger te worden, weet dan ook dat sommige soa’s tijdens de zwangerschap of de geboorte aan je baby kunnen worden doorgegeven.

Je kunt je op SOA’s laten testen bij de meeste gezondheidscentra van Planned Parenthood, sommige sportscholen en fitnessstudio’s, de CDC en andere testcentra. Het is ook mogelijk om een SOA over te brengen op een seksuele partner, zelfs als je geen symptomen vertoont (en andersom!). Daarom is het belangrijk dat zowel jij als je partner(s) zich regelmatig laten testen.

Leave a Comment