VOG(Verklaring Omtrent het Gedrag) die u kent voordat u zich aanmeldt

Kun je een VOG gratis aanvragen?

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bij Justis kost over het algemeen een eenmalig bedrag van € 33,85. Als je een VOG nodig hebt voor je werk, dan kun je deze helaas niet gratis aanvragen. Sommige instanties kunnen echter gebruik maken van de Regeling Gratis VOG. Waarom deze regeling er is, voor wie deze regeling bedoeld is en hoe je ervoor in aanmerking komt, dat lees je in deze blog.

Wie kunnen er een gratis VOG aanvragen?

Instanties zoals vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen kunnen in aanmerking komen voor de Regeling Gratis VOG. Hiermee geven zij aan dat de sociale veiligheid op de werkvloer hoog in het vaandel staat. Als de medewerkers van onbesproken gedrag zijn, ontvangen zij deze VOG van Justis. Zo vergewissen verenigingen zich ervan dat hun leden bij de vrijwilligers tijdens bijvoorbeeld werkzaamheden, sportlessen of kerkdiensten in goede handen zijn. En leveren zij een bijdrage aan de veiligheid van kwetsbare mensen in de samenleving. De Regeling is niet bedoeld voor mensen die verplicht zijn om een VOG aan te vragen, zoals vrijwilligers in de kinderopvang of tussenschoolse opvang.

Welke doelgroepen zijn kwetsbaar?

Doelgroepen zijn over het algemeen kwetsbaar als zij afhankelijk zijn van een vrijwilliger die een positie bekleedt die hij kan misbruiken. Bijvoorbeeld door informatie achter te houden, weigeren hulp te bieden, frustraties af te reageren of seksueel grensoverschrijdend gedrag te vertonen. Volgens de Regeling Gratis VOG zijn onder andere minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen die zorg vragen of krijgen kwetsbare doelgroepen. Ook ex-gedetineerden en mensen met een niet aangeboren hersenletsel zijn kwetsbaar.

Hoe werkt een VOG aanvragen via VOGnodig?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is voor veel beroepen verplicht. Voor anderen is het wenselijk om de verklaring te hebben, bijvoorbeeld als je werkgever, opdrachtgever of een andere werkrelatie daarom vraagt. De redenen om een VOG aan te vragen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Voordat je aan je baan of stage begint, kan je baas vragen om een VOG aanvraag te doen. Als taxichauffeur of gastouder in de kinderopvang ben je zelfs verplicht om eentje te bezitten. Het aanvragen kan via de gemeente, maar gaat online vele malen sneller. Hoe? Dat lees je hieronder.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Uit een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) blijkt dat jouw verleden geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een specifieke taak of functie in de samenleving. Je wordt hiervoor gescreend door screeningsautoriteit Justis, die nagaat of je wel of niet relevante strafbare feiten hebt gepleegd. Simpel gezegd: of het verantwoord is dat je bepaald werk gaat uitvoeren.

Aanvragen bij gemeente

Een VOG aanvragen gebeurt traditioneel via de gemeente. Daarvoor heb je een handtekening van je werkgever nodig en moet je meerdere keren de deur uit. Maar wat als het helemaal geen werkgever is die een VOG van je nodig heeft, als je bijvoorbeeld particulier bent of wilt emigreren naar het buitenland? En wat als langs het gemeenteloket moeten je eigenlijk niet zo goed uitkomt?

Online VOG aanvragen

Bij VOGnodig kan je een VOG aanvragen vanuit je luie stoel. Eenvoudig aangevraagd, zonder daarvoor langs de gemeente te moeten, en meestal binnen 5 tot 8 werkdagen thuisbezorgd. Hiervoor dien je wel over een aantal zaken te beschikken.

Online een VOG aanvragen bij VOGnodig kost je hooguit een paar minuten. Daarvoor gebruik je ons handige aanvraagformulier. Hierin hoef je alleen maar de gegevens in te vullen die nodig zijn om je aanvraag bij Screeningsautoriteit Justis in te dienen. Hieronder leggen we graag uit welke gegevens je bij welk onderdeel kwijt moet.

Gegevens aanvrager
Vul hier de naam, het e-mailadres en IBAN in van degene die de betaling voor de VOG gaat doen. Dit kan je eigen IBAN zijn, maar ook die van de werkgever als die daar uitdrukkelijk toestemming voor gegeven heeft. Als je een VOG voor jezelf aanvraagt, vul je verder jouw eigen persoonlijke gegevens in. Ben je werkgever en vraag je de VOG aan voor een medewerker? Dan kun je hier zijn of haar gegevens invullen. De IBAN hebben we nodig om de verwerkingskosten van de VOG te kunnen incasseren.

Gegevens organisatie
Hier vul je de gegevens in van de organisatie waarvoor je de aanvraag doet. Dit kan een bedrijf of stichting zijn, maar bijvoorbeeld ook een schietvereniging. Is er geen organisatie betrokken bij jouw aanvraag? Laat deze velden dan leeg.

Soort verklaring
Geef hier aan waarvoor je de VOG nodig hebt. Je kiest allereerst de soort verklaring en vult vervolgens de functie in die je gaat uitoefenen. Dit kan voor een werkrelatie of voor jezelf zijn. Bijvoorbeeld voor een freelanceopdracht, vrijwilligerswerk, huisvestingsvergunning of een visum. Staat jouw reden van aanvragen er niet bij? Kies dan voor ‘Overige doeleinden’.

Screeningsprofielen


Vaak wordt door de organisatie waarvoor je een VOG aanvraagt bepaald welke screeningsprofielen voor jou van toepassing zijn. Weet je dit niet precies? Laat het dan aan VOGnodig over om te beslissen welke profielen belangrijk zijn voor jouw functie. Zorg er in dat geval wel voor dat je functie duidelijk omschreven is, anders kan de aanvraag vertraging oplopen.

Betalen en verzenden
Voordat je verder kunt gaan naar de betaling en het verzenden van de aanvraag, dien je akkoord te gaan met de algemene voorwaarden van VOGnodig. Onze verwerkingskosten bedragen € 8,00. Voor het beoordelen en afgeven van de VOG rekent Justis nog € 33,85. Betalingen verlopen door middel van een eenmalige automatische incasso, via iDEAL. Om online een VOG aanvraag te kunnen doen, moet je dus toegang hebben tot internetbankieren.

Pre-screening
Je hebt jouw aanvraag ingediend! Nu gaan wij ‘m controleren op fouten en of je het juiste screeningsprofiel hebt gekozen. Klopt alles? Dan dienen we jouw VOG aanvraag bij in bij Justis. Zij sturen je vervolgens een e-mail met de vraag of je je via DigiD wilt identificeren. Als ook dat lukt, zal de screeningsprocedure beginnen.

Hoe krijg ik de verklaring geleverd?
Na goedkeuring ontvang je de VOG op het postadres dat bekend is binnen de BRP van jouw gemeente. Het is niet mogelijk om de verklaring naar een ander adres te laten sturen of om deze digitaal te ontvangen. Ook als de aanvraag wordt afgekeurd, zul je hier per post bericht van krijgen.

VOG met een strafblad
Blijkt uit de screening dat je wel strafbare feiten hebt gepleegd? Dan zal er nader onderzoek nodig zijn. Afhankelijk van de reden van aanvraag zal moeten worden bepaald of deze feiten een bezwaar vormen voor de functie die je wilt uitvoeren. Voor jongeren tot 23 jaar wordt hierbij gekeken naar de afgelopen 2 jaar. Bij zware delicten is dit 5 jaar en als je 23 jaar of ouder bent, is de terugkijktermijn 4 jaar. Worden er geen bezwaren gevonden? Dan ligt de VOG binnen 5 tot 8 werkdagen in je brievenbus.

Leave a Comment